Tips voor het sollicitatie traject

Bereid je voor op het sollicitatietraject

"Verdien razendsnel en moeiteloos geld met onze lucratieve aanbreng fee!"

Tip 1: Maak een duidelijk cv

Je cv is het eerste moment waarin je je presenteert. Een werkgever of recruiter gebruikt de informatie in je cv als leidraad om te bekijken of jij past bij de functie die openstaat. Zorg er dus voor dat je cv een overzichtelijk beeld geeft van je werkervaring én je persoonlijkheid!

Hieronder volgen 5 punten die je helpen een duidelijk en interessant cv te maken.
 

Stap 1:

Je wilt uiteindelijk dat er contact met je opgenomen wordt dus vermeld daarom altijd je naam, je e-mailadres, en telefoonnummer. Zet in je persoonlijke gegevens ook je geboortedatum ( en -plaats). Je kunt hier eventueel ook de link naar je LinkedIn profiel vermelden. Deze informatie hoeft niet standaard bovenin te staan, maar mag ook links of rechts in je cv komen.


Stap 2: 

  • Zet je meest recente werkervaring bovenaan! En werk zo het rijtje af tot aan je eerste werkervaring.
  • Noem de naam van het bedrijf, hoe lang je er gewerkt hebt, en welke functie je had. Beschrijf in een paar korte zinnen welke werkzaamheden je uitvoerde en wat je bereikt hebt.
  • Ben je al wat langer actief op de arbeidsmarkt? En heb je veel werkervaring bij verschillende bedrijven? Zorg ervoor dat de werkervaring die aansluit bij de functie voldoende opvalt. Dit kun je doen door deze werkervaring “vet” te maken. Vertel hier ook meer over de relevante werkzaamheden.


Stap 3: 

Het vermelden van je opleiding en behaalde certificaten is belangrijk in een cv. Vaak wordt er een bepaald werk- en denkniveau gevraagd dat nodig is om de functie te kunnen uitoefenen. Wanneer je je opleiding of behaalde certificaten benoemd, geef je aan dat je dit niveau hebt.


Stap 4: 

Hiermee geef je een inkijkje in jou als persoon. Je kunt dit zeker op je cv zetten, maar houd het kort en bondig! Als er vaardigheden en hobby’s zijn die relevant zijn voor de functie, laat het verband dan ook zien. Bijvoorbeeld: Je solliciteert op de functie constructiebankwerker / lasser. Als je in je vrije tijd graag kunstwerken maakt met staal en je hiervoor ook vaak last, zet dit dan zeker op je cv en niet alleen: Ik maak kunst.


Stap 5: 

Dit betekent niet dat je elke keer een heel nieuw cv moet maken! Het gaat erom dat je jouw kwaliteiten die aansluiten bij de functie beter belicht! Bijvoorbeeld: Wordt er bij deze functie specifiek gevraagd om de opleiding elektrotechniek? En jij hebt hier een opleiding voor gevolgd? Zet dit dan bovenaan bij je opleidingen.


Let ook hier nog even op:

  • Zorg voor een overzichtelijke opmaak
  • Maak je cv niet langer dan 2 A4tjes.
  • Laat je cv controleren op spelfouten
  • Gebruik een professionele foto als je die bijvoegt en geen vakantiefoto.

Vul het contactformulier in en laat in het bericht weten dat je graag je cv wilt laten beoordelen. 

Tip 2: Stel jezelf voor in 1 minuut – De Elevator Pitch

Klap jij spontaan dicht als je gevraagd wordt iets over jezelf te vertellen? Weet je niet waar je moet beginnen, of wat belangrijk is om te vertellen? Lastig als je een goede indruk wilt achterlaten!

Steek daarom nu tijd in je persoonlijke Elevator Pitch! 


De Elevator Pitch: wat het is en waarom je hem nodig hebt

Een Elevator Pitch is een presentatie van 1 minuut waarin je vertelt wie je bent, wat je goed kan en wat je ambities zijn. De term Elevator Pitch komt van de tijd die je gemiddeld samen met iemand in de lift staat, voordat een van jullie weer uitstapt. Ongeveer 1 minuut. Je hebt dan dus ook maximaal 1 minuut om een onvergetelijke indruk achter te laten.

Vandaar de term Elevator Pitch en de maximale tijd van 1 minuut. 

Stel je eens voor dat je onverwacht wordt voorgesteld aan de directeur van een bedrijf waar je graag zou werken. Hij vraagt wat je doet in het dagelijks leven en het enige wat je kunt uitbrengen is: euh, ja ik ben heel handig en sleutel graag. 

Het is niet fout, maar negen van de tien keer is je kans verkeken om een onvergetelijke indruk achter te laten. Met een zorgvuldig voorbereidde presentatie van 1 minuut ben jij wél de persoon waar deze directeur aan terugdenkt! 

De onderstaande stappen helpen je met het opzetten van je presentatie. Leer deze presentatie vervolgens uit je hoofd en jij staat nooit meer met je mond vol tanden als je jezelf moet voorstellen.


Stap 1: Een leuke binnenkomer

Je Elevator Pitch moet je zien als het begin van een gesprek. Als je dus niet alles vertelt, is dat helemaal niet erg. Het heeft als doel om je gesprekspartner nieuwsgierig te maken naar meer. Probeer daarom met de eerste zin de aandacht al te trekken.


Stap 2: Waar ben je écht goed in?

Tijd om eens goed na te denken over jezelf. Waar blink jij in uit? Ben jij degene op de werkvloer die altijd het overzicht heeft? Of degene die de meest secure las kan draaien? Of weet jij altijd met een oplossing te komen die binnen het budget past? Met andere woorden: Denk eens na over wat jij echt zo goed kunt dat het je eigenlijk geen moeite kost! Dát is jouw kernkwaliteit! 


Stap 3: Beantwoord deze vragen

Houd in gedachten dat je maar 1 minuut aan het woord moet zijn. Beschrijf dus niet chronologisch de opleidingen en cursussen die je allemaal hebt gevolgd, om vervolgens al je werkervaring op te gaan noemen!  
Verplaats je in de ander en vertel wat je voor het bedrijf gaat betekenen als je daar zou werken. Vertel in je eigen woorden wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt. 

Wanneer je alle stappen doorlopen hebt, ga je je presentatie nog verbeteren. Houd je antwoorden hier nu globaal.

  1. Wie ben jij?
  2. Wat voor werk doe je? En wat vind je leuk aan dit werk?
  3. Wat kun je? Ben je opgeleid, gecertificeerd? 
  4. Wat heb jij te bieden? (jouw kernkwaliteit)
  5. Waar ben jij naar op zoek?


Stap 4: Wees concreet

Probeer zo specifiek mogelijk te vertellen wat je wilt. Dus niet: ‘Ik ben lasser en zoek een nieuwe uitdaging’. Maar: “ik ben gecertificeerd TIG lasser en het lijkt me een uitdaging om op een werkplaats leiding te geven aan een team van lassers terwijl ik ook nog meewerk in de productie. 

Je noemt in 1 zin meteen dat je gekwalificeerd bent, dat je ambitie leidinggeven is én dat je graag de handen uit de mouwen blijft steken in de uitvoering.


Stap 5: Sluit af met een vraag

Je wilt natuurlijk niet dat het gesprek stilvalt, als jij jje pitch gegeven hebt. Daarom is het handig om af te sluiten met een vraag. Vraag bijvoorbeeld naar contactgegevens of het kaartje van je gesprekspartner zodat je later nog eens contact kan hebben. 

Of tijdens een sollicitatiegesprek kun je afsluiten met de vraag: “Kunt u me vertellen hoe een werkdag in mijn functie eruit ziet in uw bedrijf?”

Let er met de afsluiting wel op dat de vraag die je stelt logisch aansluit op je eerdere verhaal. 


Stap 6: Tijd voor verbetering

De onderdelen die je presentatie moet bevatten heb je op papier. Het is nu tijd om te verbeteren:

  • Ben je tevreden over je openingszin? Past het bij jou? 
  • Kijk weer eens naar je globale antwoorden van stap 3. Kun je de antwoorden nog concreter maken?
    • Laat de beschrijving van je kernkwaliteit voldoende zien hoe goed je bent?
    • Snapt je gesprekspartner wat je zoekt in een nieuwe baan?
  • Is je tekst kort en krachtig? 


Stap 7: Hoe lang duurt je pitch?

Je pitch is af! Zet een timer en lees hardop en rustig voor wat je geschreven hebt. Zet de timer af als je alles hebt voorgelezen. Bleef je binnen de minuut? Perfect!

Kwam je meer in de buurt van de anderhalf of 2 minuten? Dan kun je beter wat tekst schrappen, zodat je niet te lang aan het woord bent. En de aandacht verslapt. 


Stap 8: Oefenen, oefenen en oefenen

Herhaal je tekst een paar keer achter elkaar. En probeer hem daarna een keer uit je hoofd op te zeggen. En vertel je presentie vervolgens een keer voor de spiegel! Dat klinkt misschien gek, maar voor de spiegel zie je welke houding je aanneemt! 
Een paar tips:

  • Praat met een lach. Ook al ben je zenuwachtig, probeer te lachen
  • Vertel enthousiast. Met enthousiasme en een lach breng je je passie veel beter over. En kom je ook als persoon sympathieker over
  • Ga rechtop staan
  • Houd je handen voor je vast, of laat ze langs je lichaam hangen. Probeer te ontspannen
  • Je hoeft je Elevator Pitch niet letterlijk woord voor woord uit je hoofd te kennen. Hij hoeft niet elke keer precies hetzelfde te klinken. Zorg dat je in grote lijnen weet wat je wilt vertellen. Dan kom je natuurlijker over.


Tevreden? Vraag dan of je partner, je vader, moeder, vriend of iemand anders in je directe omgeving waar je je prettig bij voelt om eens naar je presentatie te luisteren. Zij kunnen je vertellen of je verhaal logisch is en duidelijk overkomt. 


Stap 9: Je bent er klaar voor!

Je hebt goed geoefend, je presentatie is logsich. Je bent er klaar voor. Of het nu op een verjaardag is, of tijdens een sollicitatiegesprek, jij bent voorbereid op de vraag: ‘Vertel eens iets over jezelf’
En natuurlijk is het spannend en verspreek je je af en toe. Of is het ietsjes langer dan een minuut. Dat geeft allemaal niets. 
Met deze pitch als basis, laat je zien dat je gemotiveerd en gepassioneerd bent! 

 

Ben jij op zoek naar werk in de metaaltechniek en kunnen we je helpen om je beter te presenteren?

Vul het contactformulier in en laat ons weten dat je een elevator pitch hebt, die je graag wilt laten beoordelen. Je mag je elevator pitch ook als bericht toevoegen. Zet er dan ajb even bij dat het gaat om het beoordelen van je elevator pitch.